Häst i generationer

Mitt hästliv började på ridskola. Där fanns alltid hästkunnig personal som gav oss lärdom om hästar och ridning. På den tiden, i slutet av 70-talet, gick hästarna ute i flock, också privathästarna.

Jag kommer i håg att vi månade om att de skulle få vara ute så länge som möjligt varje dag. Vi  oss att fick lära oss att det var bra för dem. På våren reparerade vi sommarhagen och vi jobbade hårt för att hästarna skulle få njuta de saftiga grässtrå som kom upp i de värmande solstrålarnas ljus.

IMG_1330 liten

Vi lärde oss att hästar äter hö ca. 18 timmar/dygn, de rör sig mycket i frihet, och de är flockdjur.  Det låter kanske som enkel lärdom men för mig har det blivit huvudingredienserna i  min hästhållning. Hösten 2015 blev en av mina hästar mycket sjuk i kolik. Till slut spelade det ingen roll att han var välutbildad och värdefull. Jag förstod att om han som häst skulle kunna bli frisk så var han helt beroende av att få tillgång till sina huvudingredienser som häst.

Förra veckan hade jag storfint besök av min gamla kollega och mentor Lennart Andersson. Han har hållt på med hästar och djur i hela sitt liv och i mina ögon är han en äkta hästmänniska.

IMG_0835 – Kopi

På morgonen var han borta… Hans krycka stod i köket men jag kunde inte hitta honom någonstans. Till slut gick jag ut och där hittade jag honom sittande på en stol i skuggan. Han satt och pratade med mina tre hästar som lugnt stod och hörde på han. En mann som blir 87 år har många fina historier att berätta.

Vi åt frukost tillsammans med hästarna där ute den morgonen. De tuggade fofyllt på sitt hö medans vi drack thè och åt smörgås. Jag satte Lennart på första parkett så han fick se mina hästar röra sig också. Den här mogonen kommer jag alltid att bära med mig.  Det var en helt speciell upplevelse.

IMG_1233 liten

Senare blev det en tur till Drammen där det var Nordiskt mästerskap i hoppning och dressyr. Plötsligt ser Lennart en kille som kommer åkande på en elektrisk «minimoped». En sånn med små hjul som drivs med en elektrisk motor.

– Vad i all världen är det han åker på, utbrister Lennart.
– Det är en slags elektrisk moped, svarar jag.
– Hur kommer den framåt då, trampar han, frågar Lennart.
– Det sitter ett batteri där han har fötterna, svarar jag.
– Ja, för den har ju inget avgassystem, säger Lennart.

Oj oj vad vi skrattade åt detta! På den tiden han var på tävlingar med sin dotter så gick man, eller cyklade runt på tävlingsplatsen.

IMG_1314 liten

På kvällen rensade vi i mina uteblommor och drack vin. Vi pratade om Lennarts uppfödningar och kom in på ett av hans ston som hette Katinka. Hon var ridskolehäst och när hon skadades köpte Lennart henne som avelssto. Med sitt vältränade öga kunde han se att hon hade en mycket fin exteriör och besatt goda sportsliga kvaliteter. Katinka var e: Any Question och betäcktes med Irco Mena. 1991 föddes Hamilton som också blev godkänd hingst. Hamilton gick ur tiden 2014.

Hamilton

Här hittar du Hamiltons blupsida hos ASVH

Nästa dag tog jag in mina hästar för jag ville så gärna att Lennart skulle klappa på mitt föl innan han åkte hemåt. Det är något helt speciellt att se de här gamla hästmänniskorna hantera hästar. Hästarna känner att de talar samma som dem!

IMG_1475 liten

Hur skall det bli för våra hästar den dagen de här kunskapsrika människorna går ur tiden. De som kan prata med hästarna och som förstår deras språk och signaler. De som älskar hästen för det fantastiska djur den är och inte för att de skall bära fram människan till ära och medaljer. De som i sin tid tog hänsyn till hästarnas behov!

Vi har ett ansvar att föra deras kärleksfulla kunskap till hästen vidare in i framtiden!

Film – Hantering av föl

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s