Reise med hest, del 2; Import eller innførsel i EØS?

IMG_0233 (3)Når andre leser en god bok leser jeg om EØS. Kunnskap er makt og for å få registrert en klage måtte jeg skaffe meg kunnskap. Jeg kunne ingenting når jeg startet for 2.5 år siden og jeg startet sikkert som de fleste andre med å lese på toll.no.

Spørsmål til meg selv

I starten måtte jeg stille noen spørsmål til meg selv;

* hvorfor er det så enkelt å reise med hest i Europa

* hvorfor er det så vanskelig å reise med hest inn og ut av Norge

* hva er EØS

* gjelder EØS-avtalen ved reise med hest

EØS-land

EØS består av EUs 28 medlemsland og de tre Efta-statene (European Free Trade Association), Island, Liechtenstein og Norge. Efta-landet Sveits er ikke med i EØS. Samarbeidet ble etablert gjennom EØS-avtalen, som er den største og mest omfattende internasjonale avtale Norge har inngått (ref. regjeringen.no)

Les mer info om EØS fra regjeringen her

Import eller innførsel

Tidlig i prosessen merket jeg meg ordene innførsel og import. Fordi begge ordene ble brukt tenkte jeg at de umulig kunne ha samme betydning? Jeg fant en forklaring til dette på svenske tullverket sin nettside;

«Import kallas det när du tar in en vara till EU (Sverige) från ett land utanför EU. 

När du tar in en vara till Sverige från ett land inom EU, räknas det som så kallad införsel. Varor som du tar med från annat EU-land omfattas huvudsakligen av principen om fri rörlighet för varor inom EU:s inre marknad. 

Les mer om «Allmänt om avgifter her»

Läs mer om «Varor med särskilda regler»

Tolldirektoratet om import/innførsel

Jeg sendte en forespørsel til det norske tolldirektoratet der jeg ba om å få vite forskjellene på import og innførsel. Jeg fikk følgende svar;

«Det er ingen reell forskjell på ordene innførsel og import, eller på utførsel og eksport.
Dette er synonymer som forklarer den samme hendelsen, men med et annet ord.

Det brukes om hverandre, da det i realiteten ikke er noen forskjell på handlingen.
Man kan fint sette likhetstegn mellom ordene, for eksempel innførsel = Import»

Mattilsynet om innførsel og import

Etter å ha fått svaret fra Tolldirektoratet fant jeg forbausende nok ut at Mattilsynet gjør forskjell på innførsel og import når det gjelder hest som skal inn til Norge. De skriver om innførsel av hest fra EØS-land og import av hest fra tredjeland. Derfor ble det naturlig å tenke at det vi kaller for «Reise med hest» faktisk er tatt inn i EØS-avtalen.

Innførsel av hest fra EØS-land

Import av hest fra tredjeland (land utenfor EU og EØS)

Forskrift om handel med hestedyr

 

Hvorfor kan f. eks hunder «reise» uten å måtte tollklareres eller bruke ATA-Carnet?

Reisegods?

Hmmm… hvordan henger dette sammen egentlig? Fortsättning följer!

/Eva Kindahl

Reklamer

3 kommentarer om “Reise med hest, del 2; Import eller innførsel i EØS?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s