Reise med hest, del 3; Forflytning

IMG_2446 (3)

Forflytning! Klokken var 01.15 på natten. Ordet forflytning lyste mot meg i den svarte vinternatten. I to år hadde jeg vært tilnærmet manisk opptatt av ordene innførsel og import. Derfor så jeg umiddelbart ordet forflytning i overskriften av rådsdirektivet. Ville det stå det samme om jeg skrev ut dokumentet? Like forventningsfull som et barn på julaften trykket jeg på «skriv ut».

Rådsdirektiv 2009/156

Ut av skriveren kom Rådsdirektiv 2009/156/EF, av 30. november 2009, om krav til dyrehelse ved forflytning av dyr av hestefamilien og import av slike dyr fra tredjestater (kodifisert utgave).

Det sto faktisk forflytning på papirutgaven også.

Nå kom gledestårene! Jeg skrudde opp radioen, danset, sang og gråt om hverandre. Hundene ble helt ville og lurte nok på om det hadde klikka fullstendig for matmor!

Videre vil jeg oftest kalle dette rådsdirektiv for 2009/156.

Grunnlaget til Efta-klagen

Endelig hadde jeg grunnlaget for noe av det en klage til Efta må kunne relateres til.

 • En overtredelse av EØS-loven
 • De bestemmelser i EØS-loven som klageren anser har blitt krenket

Nå var bare å brette opp armene og jobbe videre for å få utformet en klage.

Mye research

Jeg måtte først forstå og sette meg inn i det som sto i 2009/156. Gjennom denne toårsprosessen hadde jeg lært meg at detaljer var veldig viktig. Her er noen av de grunnleggende ting jeg begynte med å lese meg opp på og skaffe meg forståelse for;

 • Fellesskapet = EU/EØS (forflytning)
 • Tredjestater = land utenfor EU/EØS (import)
 • Dyr av hestefamilien deles inn i;
  • Registrerte dyr av hestefamilien
  • Slaktedyr
  • Avlsdyr og produksjonsdyr

 

Regjeringen.no

Jeg brukte mye tid for å føle meg helt sikker på at 2009/156 gjennom EØS-avtalen virkelig var implementert i norsk lov. Når til og med regjeringen anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel så måtte jeg føle meg sikker. Jeg har også lest protokoller og vedlegg til EØS-avtalen uten å finne noe annen informasjon.

Går du inn på linken Regjeringen om «Forskrift om handel med hestedyr» kan du gjerne notere deg at Regjeringen skriver at rettsakten omhandler dyrehelsemessige betingelser for forflytning av dyr av hestefamilien innenfor EØS og enhetlige regler for import av dyr av hestefamilien fra tredjeland.

Toll.no

Nå kunne jeg klikke meg inn på toll.no og se mer på detaljene der kontra det som sto i 2009/156.

I min klage til Efta har jeg i hovedsak klaget på det som berører forflytning av registrerte dyr av hestefamilien. Enkelt forklart det vi til daglig omtaler som å reise til et EU-land med en «konkurransehest» som har gyldig hestepass.

Det som omhandler «reise med hest» på toll.no sine nettsider er knyttet opp til innførsel, utførsel, midlertidig innførsel, midlertidig utførsel, gjeninnførsel, gjenutførsel.

Hvordan kan dette være korrekt informasjon og praksis når 2009/156 beskriver at hester innenfor EØS forflyttes?

Tolldirektortatet – Reise med hest

Hund og forflytning

Hvorfor det er så enkelt å ta med hunden (kjæledyr) over grensen, når det er så vanskelig med hest? Du trenger ikke tolldeklarere hunden når du tar den med på reise. Ingen innførsel, utførsel av noe slag når de passerer den norske grensen. Ingen krav om å betale toll og moms hvis hunden har vært til veterinærbehandling eller blitt parret i utlandet.

Hvorfor er det så stor forskjell mellom hest og hund?

38600220_1394487630696260_6083251795264536576_n (2)

Er det fordi norske myndigheter har klart å beholde ordet forflytning når de implementerte gjeldende EU-forordning til norsk forskrift?

Se på disse to linkene som omhandler forflytning av kjæledyr.

EUROPAPARLAMENTS- OG RÅDSFORORDNING (EU) nr. 576/2013 av 12. juni 2013 om ikke-kommersiell forflytning av kjæledyr

Norsk – Forskrift om ikke-kommersiell forflytning av kjæledyr (kjæledyrforskriften)

Også ser du på disse to linkene der EU-direktivet omhandler forflytning og import av hestedyr og den norske forskriften omhandler innførsel og utførsel av hestedyr;

RÅDSDIREKTIV 2009/156/EF av 30. november 2009 om krav til dyrehelse ved forflytning av dyr av hestefamilien og import av slike dyr fra tredjestater

Norsk – Forskrift om dyrehelsemessige vilkår for innførsel og utførsel av dyr av hestefamilien

Hvorfor ble forflytning av dyr av hestefamilien i EU-rådsdirektivet til innførsel og utførsel i den norske forskriften?

Hva er riktig?

Jeg kan dessverre ikke selv bekrefte at det jeg har funnet er riktig eller avgjørende for om jeg vil klare å få en forandring i det norske lovverket. I min klage til Efta er det dette jeg i stor grad har henvist til. Efta har registrert klagen og vil undersøke fakta, de juridiske problemene og tilhørende lovbestemmelser. De avgjør så om ytterligere tiltak skal iverksettes i forbindelse med klagen.

Sverige

Hva med Sverige da? Mange har spurt meg fordi de opplever store problemer når de skal reise med hest til Sverige. Eller som jeg oppfatter er mer korrekt å si det; «Forflytte et dyr av hestefamilien til en annen medlemsstat/Sverige».

Du skal du få vite mer om hva jeg har gjort i hht. Sverige i neste innlegg.

Her er tidligere innlegg publisert i saken;

Reise med hest, del 1; Efta har registrert min klage

Reise med hest, del 2; Import eller innførsel i EØS

/Eva Kindahl

Reklamer

2 kommentarer om “Reise med hest, del 3; Forflytning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s